Giró-Szász András új könyve: Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje

Giró-Szász András – Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje

“A 2010 előtti húsz év folyamatai fölhívták a figyelmet arra, hogy a gazdaság- és társadalompolitika nem csupán intellektuális kérdés. Világossá vált, hogy a jó politikához nem csak gondolat kell, hanem egyidőben stabilitás, erő, döntés- és cselekvőképesség is.

A 2010-es kormányváltás után meginduló válságkezelés célja nem az volt, hogy az ország visszatérjen a válság előtti időkhöz, hanem hogy új alapokra építve, új dolgokat lehessen bevezetni: új alkotmányt, új törvénykönyveket, új monetáris politikát, új adórendszert, új családtámogatást. A gazdaságpolitikai kormányzás középpontjában a társadalom egészét átfogó társadalompolitikai célok, nemzeti érdekek, nemzeti célok képviselete állt.

A feladat sikeres megoldásához szükséges volt a célhoz adekvát gondolat, és megvalósításához az igazunk biztos tudatából táplálkozó, kitartó erő. A gondolat és az erő együttes megléte lett a siker titka!
Ez a cselekvő állam orbáni modellje.”

Kiadó: Mathias Corvinus Collegium/Tihanyi, 2019

https://www.libri.hu/konyv/giro-szasz_andras.gondolat-es-ero.html

Videó a könyv kapcsán itt.

Részletek a videóból:

Stadionok és korrupció országa:

A három ciklusos Orbán-kormány az első kormány, amely alatt növekszik a nemzeti vagyon: 2017 óta folyamatosan, és a rendszerváltás óta először 2017-ben.

A három ciklus alatt az elmúlt 9 év alatt 500Mrd ment stadionokra és 25.000 Mrd (huszonöt-ezer milliárd) egészségügyre, 17.000 Mrd Ft családtámogatásra, az adójóváírástól az ingyenes étkeztetésig és ingyenes tankönyvekig).

Az egészségügy éves költségvetése 2000-3000 Mrd Ft között van, minden évben és az 500Mrd stadionokra összesen 9 év alatt ment el a stadionépítési a célra.

Az építkezések áfájából, az építőipari cégek alkalmazottai utáni adóból az állam jelentős összegeket kap vissza a befektetései után. Ezek az alkalmazottak Magyarországon költik el a vásárlásaikat, az a pénz is országon belül marad. A stadionok jövőbeli sport és kulturális rendezvényeinek vendégei Magyarországon fognak vásárlókként, fogyasztókként megjelenni, ami bevétel a teljes hazai gazdaságnak: a helyi cégeknek és az állami közös kasszának, a termékek és szolgáltatások adóin keresztül.

Oktatás és egészségügy: 600-700 Mrd-dal évente több jut rájuk, mint 2010 előtt.