A polgári engedetlenség ereje

Civil DisobedienceJelenleg a vállalatok részvényeseinek önös érdekei irányítják a gazdaságot, és a lobbi/kenőpénz révén a politikát is. Persze az emberek jó része szavaz, mert azt reméli, változást hozhat. Nem törődik azzal, hogy ezen nem sok múlik, hisz a konkrét politikai döntések előtt nincsenek népszavazások, és ha van is, olykor akár figyelmen kívül hagyják az eredményt (Lásd: Görögország).
Mégis elmegy szavazni, mert ezáltal legalább úgy érzi, befolyásolhatja a dolgok alakulását (ennek az illúziónak az elvesztése már önmagában stresszel jár [1]), de ez tényleg csak az irányítás illúziója.

Ám igazából egyetlen politikus sem kampányol azzal, hogy elveszi a magánbankoktól a pénzteremtés kiváltságát, és véget vet a piramisjátéknak, amit úgy hívnak, “kamatterhelt hitel”. Egyelen politikus sem kampányol azzal, hogy a GDP növelése helyett (ahol a növekmény 95% valójában a leggazdagabb 1%-ot gazdagítja [2]) a közegészség növelésével foglalkozna (az jelenleg éppen válságban van). A politikusok tehát valójában nem minket szolgálnak, csak úgy tesznek, hogy mi újra és újra elmenjünk szavazni.. de minek?

Képesek vagyunk azonban arra, hogy sorsunk felett valóban átvegyük az irányítást, és ennek történelmileg mindig az volt a módja, hogy egy csoport gazdasági hatalmat szerzett. Ez a dolog kulcsa. Ha csak akkora ez a gazdasági “hatalom”, hogy biztosítsa a közösségünk túlélését és jólétét, akkor már igazából rendben vagyunk. Akkor tud tehát a társadalom nemet mondani a politikának és a vállalatoknak, ha A) közösséget épít, és B) a közösség maga termeli meg legalább a túléléshez szükséges javakat (pl. élelmiszer, szerszámok, házak).[3][4][5]

[1] Weiss, Jay M. (1971) “Effects of coping behavior with and without a feedback signal on stress pathology in rats.” Journal of Comparative and Physiological Psychology, Vol 77(1), Oct 1971, 22-30.
[2] http://www.businessinsider.com/95-of-income-gains-since-200…
[3] https://www.youtube.com/watch?v=DK1VcbiLazs
[4] http://opensourceecology.org/
[5] http://www.wikihouse.cc/

Reklámok