Miért van szegénység és éhezés, ha évtizedek óta bőség van?

Structural violence2Már kitörtünk a malthusi csapdából – szoktuk hallani. Azaz már elég élelmiszert termelünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson. Ez elsősorban a Zöld Forradalomnak köszönhető, ami a mezőgazdaság gépiesítésére utal. De akkor miért van mégis olyan sok éhező?

Jelenleg kb. 795 millió ember szenved mennyiségi éhezéstől [1], 783 millióan nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez [2], és 100 millió hajléktalan van [3], miközben globálisan 10 milliárd embernek elegendő élelmiszert termelünk[4] (aminek kb. 25%-át elpazaroljuk, de még így is elegendő lenne [5]), bőven volna kapacitásunk megtisztítani az összes fertőzött vizet, és jóval több üres lakás van, mint hajléktalan [6]. A fő ok, amiért mégsem fér hozzá mindenki ezekhez a javakhoz, az a szegénység, ami viszont nem szükségszerű. A szegénység emberalkotta jelenség, és a társadalmi viszonyok átalakításával megszüntethető (pl. áttérés a tulajdon-alapú használatról a hozzáférés-alapú használatra, ami sokkal hatékonyabb).

A szegénység felszámolása egyébként évenkénti transzferekkel az OECD GDP-jének csupán 0,7%-ba kerülne [7], amire az érintett országok ígéretet is tettek még 2002-ben (Monterrey Megegyezés), ám a cselekvés elmaradt. Ennyire bízhatunk meg a politikusokban, ha a mélyszegénység, vagy az éhezés felszámolásáról van szó.

[1] http://www.fao.org/publications/sofi/2014/en/
[2] http://www.unwater.org/water-cooperation-2013/water-cooperation/facts-and-figures/en/
[3] http://www.ipsnews.net/2005/03/human-rights-more-than-100-million-homeless-worldwide/
[4] http://www.huffingtonpost.com/eric-holt-gimenez/world-hunger_b_1463429.html
[5] http://www.worldfooddayusa.org/food_waste_the_facts
[6] http://www.theguardian.com/society/2014/feb/23/europe-11m-empty-properties-enough-house-homeless-continent-twice
[7] http://www.visionofearth.org/economics/ending-poverty/how-much-would-it-cost-to-end-extreme-poverty-in-the-world/