Róna Péter: Magyarország bérmunkásország lett – önként

rona_peterKiemeltük a legfontosabb részleteket Róna Péter legutóbbi szemfelnyitó cikkéből: 

Már régóta nem szakmailag megalapozott megoldásról, hanem gyökeresen átszabott „kétsebességű” Európa megteremtéséről van szó, amiben a döcögők szerepe a gyorsvonaton robogók világgazdasági versenyképességének fenntartása az olcsó bérmunka biztosításával, ahol a periféria – mi is – az erős magországok belső gyarmatává válik.

Magyarország önként beállt az alárendelt helyre

A magyar elit már rég megadta az eltérő csomagolású, de tartalmilag azonos választ: hazánk az olcsó bérmunkával kíván hozzájárulni Európa boldogulásához.

Leépítjük a képzést, az oktatást, a kultúrát, általában a tudást, mindazt, amire nincs szüksége a „kétkezi munkára” ítélteknek az alacsony hozzáadott érték termeléséhez… leépítjük az egészségügyet, hiszen a hosszú élet csak viszi a pénzt; egyszóval beállunk az új rendszerbe, a számunkra kijelölt, alárendelt helyre. Szidjuk a multikat, de „stratégiai megállapodást” kötünk velük.

(Hozzátesszük: a vállalatot egyébként jogilag semmire sem elkötelező, stratégiai megállapodást a vállalat nevében általában egy másik jogi személy köti, mint amelyik az alkalmazottakért felel: így a megállapodást maradéktalanul betartva is el lehet bocsátani tömegesen alkalmazottakat, mint ahogy arra már volt precedens).

…Tehetséges fiataljainkat pedig szélnek eresztjük. Megrendelésre készek vagyunk megszondázni Európa közvéleményét a kényes kérdésekről – a halálbüntetésről, a bevándorlókról, Putyinról, az illiberális demokráciáról – úgy, hogy a szonda erkölcsi és politikai árát ne a megrendelő, hanem mi fizessük.

(Érdemes meghallgatni az alábbi, felháborító youtube-című előadását is)

Cserébe persze a megrendelő biztosítja a szondát kivitelező Orbán-kormánynak (hozzátesszük: az éppen aktuális kormánynak) a fennmaradást. Ebben az új rendszerben ugyanis a rezsimváltás veszélye azt illeti, aki népszavazást rendel el, mint a görög kormány, és nem azt, aki azt megtagadja, mint a magyar.

Azokat, akik egy igazságosabb, emberhez és környezetéhez méltányosabb életről álmodoznak, és nem azokat, akik, mint mi, készek egy beteg szerkezet káros következményeit a legszegényebbekre, a legkiszolgáltatottabbakra terhelni.

Forrás: http://mno.hu/velemeny/europa-es-a-nemet-zeusz-1294295

Eredeti cím: Európa és a német Zeusz

Eredeti közzététel: 2015. július 8., szerda 10:29, frissítve: szerda 11:03

Reklámok