Szibériában több megoldatlan régészeti rejtély található. Ezek közül az egyik Por-Bajin.

Szibériában több megoldatlan régészeti rejtély található. Ezek közül az egyik Por-Bajin.

Por-Bajin

1300-year-old-fortress-like-structure-Siberian-lake

A mongol határtól 32 kilométerre fekvő romokat 1891-ben fedezték fel. Ez a kiderítetlen funkciójú épületegyüttes azért különleges, mert minden ismert kultúrától távol, 2300 méter magas hegyek közt lévő tó kis szigetén, ismeretlen építők, ismeretlen célból építették és ismeretlen okokból hagyták el befejezése előtt. Azon kívűl, hogy 750 körül kezdték építeni, mást nem igazán tudni róla.

Első pillantásra valamilyen erőditménynek tűnik, ami az újgúr nomád Khagante birodalom (744-840) legnagyobb kiterjedásekor ápülhetett a birodalom határán.

A régészek arra keresik a választ, hogy egy nomád nép miért épít a kereskedelmi utaktól, lakott területektől távoli, állattenyésztésre alkalmatlan, zord éghajlatú vidéken egy ekkora komplexumot.
Katonai szempontól sincs nincs jelentősége, ennek a helynek, mert messze-távol nincs mit védeni. Nem is találtak ostromra, vagy valamilyen más harci cselekményre utaló nyomokat. Komolyabb ásatásokat csak 1957 és 1963 közt végeztek a területen. Ekkor feltérképezték a kis szigeten található romokat, de nem tudták megállapítani az épületeket mire használhatták. Egy vas tőrön, egy ezüst fülbevalón és egy kő kelyhen kívül nemigen találtak mást. 2007-ben újból nekiveselkedtek a feltárásnak, de ekkor sem jutottak előbbre.

A terület fantáziarajza

A külső falak magassága még most is eléri 10-12 métert, viszont a belső területeken az épületekből csak 1-1,5 méter magas falak maradtak. Az épületek feltárt alapjai szerint egy nagyobb központi épületet sok kisebb ház vett körül.
Ezek az épületek lakás céljára nem voltak alkalmasak, mert fűtés lehetőségének sehol nem találták nyomát. Fűtés nélkül a téli minusz 10-20 fokos hidegben nem lehet ezekben a kőházakban élni.

Télen befagy a romokat körbeölelő tó

Felemerült valamilyen vallási központ lehetősége is, de a feltárások ezt nem igazolták. Más feltételezések szerint budhista szerzeteseknek épült, de az épületek maradványai és elhelyezkedésük, kínai hatásról árulkodnak, ahol nem volt elterjedt a budhizmus. További rejtély, miért hagyták el befejezés előtt az emberek ezt a területet. Erre az ásatásokon talált semmitmondó leletekből következtettek. Ha ezen a szigeten huzamosabban éltek volna, a mindennapok nyomait, vagy legalább egy tűzrakó helyet, meg kellett volna találni.
Igy továbbris megmaradtak a megválaszolatlan kérdések. Talán ezek vonzzák a turistákat erre az istenhátamögötti helyre.

Ide még Putyin is ellátogatott

April Holloway Ancient Origins

Reklámok