Mélyebb, és hosszabb lesz a Nicaragua canal

Mélyebb, és hosszabb lesz a Nicaragua canal

Egy alternatíva és BRICS-kiszúrás lesz a Panama-csatornát uraló USA-val

2015.02.21.1 sputniknews.com – persianews.vcp.i

Nicaragua-canal-624

A Nicaragua-csatorna projekt aláássa az Egyesült Államok befolyását Latin-Amerikában, továbbá ellehetetleníti az USA által gyakorolt ellenőrzést a tengerentúli útvonalak felett, egyben megkönnyíti a BRICS szerepének erősítését, és különösen Kína és Oroszország régiói számára nyitna új távlatokat.

Ekaterina Blinova – A Nicaragua-csatorna projekt vitát váltott ki Nyugaton, mert attól tartanak, hogy az új vizi útvonal aláássa az Egyesült Államok geopolitikai helyzetét Dél-Amerikában és csökkenti a

befolyását a nyugati féltekén.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy az új csatorna teljesen meg fogja változtatni a tengerentúli kereskedelmet, erősítve a kapcsolatokat Ázsia és Dél-Amerika között. Rámutatnak arra, hogy azok az országok, akik potenciálisan élhetnek ezzel, az Kína, Japán, Dél-Korea, Venezuela, Brazília, Argentína és Oroszország. Másrészt, az új útvonal alááshatja az Egyesült Államok érdekeit Panamában és Mexikóban.

A nicaraguai csatorna célja, hogy új alternatívaként szolgáljon a Panama-csatorna helyett, amely vízi útvonal összeköti az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt, és amely régóta a fő csatornája a nemzetközi tengeri kereskedelemnek. Az új alternatív útvonal azonban várhatóan lehagyja a régi Panama-csatornát, mert 278 kilométer hosszú lesz és 27,6 méter mély, amely lehetővé teszi a hajók számára, hogy akár 400.000 tonnát vihessenek át rajta. Úgy tartják, hogy az új útvonal csökkenni fogja a szállítás költségeit is, mivel a tengeri szállítás 30 százalékát a szupernehéz teherhajók teszik ki az amerikai, ázsiai és európai kontinensek között. Ezzel szemben egy tipikus panamai hajó bruttó hordképessége mintegy 60.000 tonna, a csatorna rekonstrukcióját követően pedig akár 130.000 tonna is lehet.

A szakértők megjegyzik, hogy a nicaraguai csatorna ötlete nem újkeletű, és a kínai HKND Group (HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd) ígéretet tett arra, hogy megvalósítja a nagyszabású projektet (amelyet már 2014.12.22-én el is kezdett), és aminek összköltsége várhatóan 50 milliárd dollár lesz, valamint 50.000 embernek biztosít munkahelyet. A csatorna kiépítést a tervek szerint 2020-ig fejezik be.

1904 óta az Egyesült Államok már minden interkontinentális szállítást ellenőrzése alatt tart a Csendes- és az Atlanti-óceán között, amelyek Panamától indulnak, vagy oda érkeznek. Figyelemre méltó, hogy 1912 és 1933 között Nicaraguát amerikai csapatok foglalták el annak megelőzésére, hogy más nemzetek alternatív csatornát építhessenek ott, amely versenyezni tudna a tengerentúli útvonalat biztosító az amerikai tulajdonú Panama-csatornával. Bár Panama lett a teljes jogú tulajdonosa a csatornának 1999. év decemberében és az amerikai katonai létesítményeket is átadták a helyi hatóságoknak, de a zóna még mindig Washington zárt megfigyelése alatt áll.

Megjósolható, hogy a nicaraguai csatorna projekt kapcsán az Egyesült Államok nyíltan hangot fog adni az elégedetlenségének, miszerint az kétes és irreális. Az amerikai székhelyű agytröszt műhely a tervvel kapcsolatban kifejezte aggodalmait a negatív társadalmi és környezeti hatások tekintetében, az “átláthatóság” hiánya és a “demokráciát” károsan befolyásoló tényezők miatt Nicaraguában, valamint “a szabad piac elveinek” megsértése miatt.

”A [amerikai] nagykövetség aggódik a tájékoztatás és az átláthatóság hiánya miatt, amely folyamatosan fennáll, mint sok fontos szempont tisztázása a projekt kapcsán” fogalmazta meg 2015. januárjában az amerikai nagykövetség Managua fővárosban kiadott hivatalos nyilatkozatában.

”Arra sürgetjük, hogy a projekt minden fázisát, beleértve a finanszírozás részleteit, a megvalósíthatósági és környezeti tanulmányokat, az Egyesült Államokból és más országokból résztvevő építőipari cégek pályázatait, továbbá annak módszertanait, hogy miként oldják meg az ingatlanok elhelyezésével járó problémákat, és egyéb szempontokat – olyan módon kezeljék és végezzék, hogy az nyílt és átlátható legyen” tette hozzá a nyilatkozat.

A legutóbbi közeledés Oroszország és Nicaragua között a védelmi kérdések megvitatásának jegyében zajlott, ezért egyes szakértők szerint biztonsági aggályokat vet fel a csatorna építése. Meg kell jegyezni, hogy Szergej Shoigu orosz védelmi miniszter legutóbbi látogatásakor Nicaraguával számos fontos kormányközi megállapodást írt alá a bővülő kétoldalú katonai és műszaki-katonai együttműködés terén, különösen a latin-amerikai országban történő orosz hadihajók kikötésére vonatkozóan.

Az új nicaraguai csatorna létrehozása eltolhatja a geopolitikai egyensúlyt a térségben, erősíti a BRICS szerepét, különösen Kínáét és Oroszországét a stratégiailag fontos régióban. Ugyanakkor elemzők szerint jelentős veszélyt fog jelenteni az amerikai érdekekre nézve is, mind politikai, mind gazdasági szempontból, ugyanis aláássa az USA régóta tartó uralmát a nyugati féltekén.

Reklámok